Pinlige sykdommer

Jeg har akkurat sittet å sett på programmet Pinlige Sykdommer som jeg tok opp i går… Det handla om mange forskjellige ting, men også om LUS noe som jeg syntes er noe at det mest motbydeligste jeg vet om. Mamma fortalte da hun gikk på skolen var det enkelte av hennes klassekamerater som til stadighet hadde lus, og hun holdt seg langt unna… Så klarte hun og søstrene å få lus alikevel, og mormor gikk helt bananas. Alle tre hadde kjempelangt hår, som måtte renskes for lus med langt hardere midler enn vi har i dag. I tillegg var mormor rasende for at de hadde fått det og mamma fortalte at hun trodde at hun skulle miste håret av skuringen. Da jeg gikk på skolen var dette et problem som ikke var noe problem lenger, i allefall på min skole.

Jeg hadde egentlig ikke tenkt til å legge ut dette bildet, for jeg klør over hele hode ved synet…. Alle de gylne klumpene i håret er luseegg, og her er det mange av dem, grøss!! I min naivitet trodde jeg at vi ikke hadde noe luseproblem her lenger, men der tok jeg helt feil. En kollega har skolebarn, og de har måtte behandle familien flere ganger pga at ungene har fått lus på skolen. 

Etter at jeg så programmet har jeg ikke gjort noe annet enn å klø meg i hodebunnen, noe jeg ikke gjorde før. Det er helt klart psykisk, for jeg vet at jeg ikke har lus men bare tanken på de små eklingene får det til å krible over hele hode, grøss.

Litt fakta:
Hodelus er blodsugende snyltere som lever i håret tett ned mot hodebunnen.  Lus i hodebunnen overfører ikke sykdommer, men kan gi plagsom irritasjon og kløe. Kløen er en allergisk reaksjon på lusebittene. Det kan ta mange uker fra du blir smittet med lus, til kløen starter. Hodelus skyldes ikke dårlig hygiene.

Hodelus smitter ved direkte kontakt fra hode til hode. Hodeplagg, hårbørster og kammer kan også være smittekilder. Hodelus har ikke vinger, og kan derfor verken hoppe eller fly, men de beveger seg raskt rundt i hodebunnen. Det er sjelden at lus beveger seg lengre ut i håret, de kan høyst overleve to døgn borte fra hodebunnen.

Familier med barn i skole og barnehage er mest utsatt. Husdyr er ikke kilde til hodelus hos mennesker. 

Behandling av hodelus:
Hodelus forsvinner ikke av seg selv. For å fjerne lusene mest effektivt anbefales det å kombinere lusemiddelet med kjemming (se metode under “Hvordan oppdager du hodelus”). Kjemming anbefales ikke som  eneste behandling fordi lusene kan flytte seg rundt i hodebunnen og dermed forbli i håret. Alternativt kan hodelus bekjempes ved å barbere hodet.

Ved en hårlengde på under 0,5 cm vil lusene få lite å holde seg fast i.

Legemidlene Malation, Prioderm og Nix virker som nervegifter på lusene, og de senere årene har det fra mange land blitt rapportert om resistens (motstandsdyktighet) mot disse midlene. I Norge har vi sett tegn på resistens mot Nix, men Malation og Prioderm ser ut til å ha god effekt

Alternativt har vi lusemidler som ikke er legemidler, men som inneholder dimetikon eller planteoljer alene eller i kombinasjon. Disse er ikke nervegifter, og man har ingen fare for utvikling av resistens. 

Kun personer med påvist levende lus skal behandles.
Hvis andre i familien eller omgangskretsen har påvist lus, bør de behandles samtidig for å minske risiko for gjensmitte.
Les og følg pakningsvedlegget til lusemiddelet nøye. Pass på å påføre tilstrekkelig mengde middel, og at behandlingstiden blir lang nok.
Når lusemiddelet er påført bør man kjemme grundig gjennom håret med en fintannet lusekam. Hvis lusene er motstandsdyktige mot lusemiddelet vil de likevel kunne lammes en liten stund og kan fjernes ved kjemming.
Gjenta behandlingen med lusemiddel etter 8-10 dager som beskrevet i pakningsvedlegget. Dette vil drepe lus som klekkes fra overlevende egg etter første behandling. Kjem gjerne mellom behandlingene i godt fuktet hår.
Etter behandling bør håret gjennomsøkes på nytt. Finner man levende lus etter fullført behandling, kan man gjenta behandlingen eller forsøke et annet middel.
Barn kan være i barnehage eller på skole igjen dagen etter at første behandling med lusemiddel er gjennomført.
Kontrollér håret jevnlig i tre uker etter fullført behandling.
Hvis man ønsker å fjerne hodelus ved kjemming alene, skal håret kjemmes grundig hver dag i minst åtte dager og deretter én gang i uka i tre uker.


8 kommentarer
    1. Da jeg var barn kan jeg ikke huske at lus var noe problem. Men, da jeg fikk barn var det et utbredt problem etter at de begynte i barnehage og på skolen. Nå heller jeg vel bensin på bålet med denne uttalelsen: Men de i barnehagen sa at det alltid var de samme personene som starta denne epedemien. Hver eneste gang. Da ungene ble sjekka hadde disse personene hodet fullt av både egg og kryp, mens de andre stort sett ikke hadde fått noen enda. Om det var riktig vet jo ikke jeg, men de var iallefall ikke født norske disse her ..
      De føste årene måtte jo alle gjennom disse kurene. Både ungene og familiemedlemmer. Som forebygging. Litt hysteri egentlig. Heldigvis er det ikke så ille lengre. En kurer ikke om det ikke er påvist lus i hodet, og godt er det!
      Ekkelt? Jepp. Den ene dattera mi har hatt det en gang, og det var ikke en fornøyelse akkurat.

    2. Er ikke lenge siden vi hadde dette gående i barnehagen og på skolen her også. Bank i bordet, hit har det ikke kommet ennå. Nå finnes det også en spray man kan spaye i håret på forhånd slik at eggene ikke fester seg. Så hører man om det, så er det sikkert greit å spaye barna med dette. Usj!

    3. Marit: Fra de jeg kjenner som har fått utøyet inn i huset fortalte oxo at det var de samme personene som hadde det vær gang, men hvor de kom fra varierte nok litt tror jeg.. Uansett noen ekle kryp er de, grøss!!

    4. terand: Jeg klør bare jeg tenker på det jeg… Gjør hva jeg kan for å ikke få dem, låner ikke kam eller børste av andre, prøver ikke luer og den slag hvis de ikke kommer rett ut av en plastpose osv.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg