Halloween (Samhain – All Saint’s Day)

Halloween-feiringen har virkelig inntatt Norge for fult de siste årene. Butikkene bugner med effekter og kostymer til barn og voksne, og de skor seg vel på denne ene dagen. I utgangspunktet var det ikke godteri og unger i dyre kostymer det dreide seg om.

File:Kobe Mosaic17s3072.jpg

Halloween er det engelske navnet på Allehelgensaften, som betyr natten før Allehelgensdag. Den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringa av denne kvelden. I flg den engelske tradisjonen feires Halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens Allehelgensdagen eller helgemess i Norge er lagt til siste lørdag i oktober.

Det var først på 1900-tallet at barn utkledt i kostymer gikk fra hus til hus med Trick og Treat.

Den amerikanske feiringen av Halloween stammer fra den katolske Allehelgensdagen som igjen har trekk fra flere “hedenske” høstfester, blant annet den romerske festivalen for Pomona og Kelternes fest for dødsguden Samhain. I protestantiske land sluttet Allehelgensdag etter hvert å være helligdag, i Norge skjedde dette i 1770.

Selv skal jeg minnes mine nermeste døde i kveld, og som på Allehelgenssøndag skal jeg dra på gravlund for å tenne et lys for dem.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg