Dagstur til Prøysenhuset

Noen ganger kommer man hjem fra en tur med en så god følelse i kroppen at man ikke er i stand til å fortelle om det. Med det mener jeg at den gode følelsen ikke kan beskrives med ord, man bare kjenner på den å føler seg veldig glad innvendig.

I går kom jeg faktisk hjem med en sånn følelse, og jeg gjorde et forsøk i går å skrive om det men klarte ikke å uttrykke det. Jeg gjør ikke det i dag heller så det blir bare en skildring av dagen og det vi var med på :o))

Anne, kusinen hennes Brit og jeg var på Ringsaker det meste av dagen, hvor vi besøkte både det gamle og det nye Prøysenhuset. Det var noe jeg har hatt lyst til lenge, men det har aldri blitt noe av. Ferien var på hell og Anne hadde begynt på jobb igjen så onsdagen var den dagen som passet best.  Været var så perfekt som det gikk ann, med knallblå himmel og en stor sol :o))

Før vi dro opp til Prøysen stoppet vi på Rudshøgda Vegkro å spiste litt og fikk oss en kopp kaffe. Jeg hadde ikke noe matlyst på morningen, så jeg trengte virkelig noe næring til kroppen innen jeg skulle begynne å gå rundt. GPS’n hadde litt problemer med å finne stedet, noe som sikkert tydet på at jeg ikke hadde lagt inn riktig da jeg registrerte reisen.

Når vi gikk opp fra parkeringsplassen var det ikke mange skrittene vi gikk før det føltes som vi ble transportert flere tiår tilbake i tid. Gamle husmannsplasser og skigarder som jeg husker min egen bestefar laget rund husmannsplassen de bodde på.


Jeg måtte jo ha et bilde av meg selv foran den gamle Prøysenhuset, selv om jeg ikke tar meg ut på bilder… Etter det vi fikk vite litt senere så var huset blitt flyttet til denne plassen fra litt lengre ned i Præstvægen. Det var virkelig så koselig på plassen, og jeg skulle ønske at jeg hadde et sånt sted å dra til :o))


Fra oppholdsrommet/soverommet i Prøysenhuset, og på veggen kan man se tegninger av Alf Prøysens foreldre. Når jeg så på bilder av foreldrene syntes jeg han lignet på faren sin.


I senga til venstre i bildet ble Alf Prøysen født 23. juli 1914. Han døde 23. november 1970, noe som jeg husker godt siden jeg som barn var så begeistret for han. Likte så godt å høre når han leste historiene sine på radioen.


Dette er Marit som er guide i det gamle Prøysenhuset, og det var i samtale med henne at den gode følelsen kom å var med oss resten av dagen. Alle som kom til plassen var innom henne og fikk høre på når hun fortalte så varmt om Alf Prøysens liv, oftes store grupper fra turistbusser. Vi var bare tre stykker så det ble en veldig intim og fin stund. Det var her jeg skulle ha forklart hvor flott en opplevelse vi kom ut med, men dessverre klarer jeg ikke å formidle det. Det er bedre at du selv tar deg en tur dit og opplever det selv :o))Det nye Prøysen huset ligger rett over veien for det gamle, og utformingen og beliggenheten gjør at det ligger godt gjemt inne blant trærne. Selv om huset er nytt og moderne så blender det fint inn i naturen, noe som ikke alltid er tilfelle med nyere bygninger.

Etter å ha betalt 100,- i inngangsbillett gikk vi inn i salen for å se en kortfilm. Det var en utrolig fin film til ettertanke om mobbing. Etterpå ruslet vi rundt å klikket på dataskjermer for å få opp informasjon om Alf Prøysens liv og hørte på noen av melodiene hans. Alle vi tre er jo godt voksne og har minner om Alf Prøysen, og vi kom stadig med utbrudd som åååå det husker jeg eller den hadde jeg :o))Det var et hobbyverksted for barna hvor de kunne tegne fra Prøysens historier, eller lage forskjellige ting. Anne og Brit, øverst, forsøker å brette en fugl, noe som bød på visse problemer. Jeg forsøke jeg også men jeg fikk det ikke til. Tror at Brit fikset det til slutt. Noen stor tegner er jeg ikke, men jeg laget likevel mitt forslag til Teskjekjerringa som jeg hang opp, knis!! Litt morro må man jo ha det :o))


Etter at vi hadde gått igjennom hele huset gikk vi å satte oss i kafeén med en kopp kaffe og et kakestykke. Det hadde kommet et busslast med besøkende og denne flotte jenta her underholdt dem og oss andre med vakker sang. Hun hadde en utrolig nydelig stemme :o))Fattigmannstjerna som Betlehemstjerna ble kaldt på folke munn. Den ble første gang tent på Alf Prøysens dødsdag 23. november 2014. Det var 100 år siden han ble født i 2014.

Det var så mye å se og mange inntrykk å fordøye at vi endte opp med å være der i 5 timer.

På veg hjemover var det ganske tett trafikk, men det gikk likevel radig. Veien er ferdig langs Mjøsa og det er to filer i begge retninger, noe som gjør at turen til å fra ikke tar så lang tid lenger. Det var ikke så lenge siden vi hadde spist et kakestykke så ventet med å spise middag til vi kom til Nebbenes Kro. Jeg har aldri stoppet der tidligere, men de hadde god mat. Det eneste som ikke var så veldig festlig var alle fluene som surret der inne. Før vi fikk maten vår var det kanskje 3 stykker som irriterte oss, men etterpå var det en hel sverm. Akkurat det gjorde at jeg mistet litt av matlysten.

Dette var den siste langturen i denne ferien… Vi har fått gjort de fleste tingene som vi hadde pratet om i løpet av det siste året, men det var et par ting som vi ikke rakk. Det var en tur til Drammen og spiralen samt Blåfargeverket. Man kan ikke rekke alt, for inni mellom må man jo ha noen dager hvor man ikke gjøre noen ting i det hele tatt, bare nyter å ha ferie. De tingene vi ikke rakk er slike ting som man kan gjøre en helg nå i høst.

#prøysen #prøysenhuset #museum #ringsaker #visitringsaker #alfprøysen #fattigmannstjerna #dagstur #utpåturaldrisur #enfinopplevelse #opplevelse #historie #melodier #tekster #livet #natur #norge

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg